Verhalen over Corona in
maastricht!

Een kort stukje uit reeds ingestuurde verhalen in het boek “STILTE IN DE STAD”

– KOOP HIER HET BOEK –

Nieuw leven in een donkere tijd

Op 1 april 2020 bevielen wij van onze prachtige dochter Fien, via een geplande keizersnede. Drie dagen verbleef ik op de afdeling verloskunde, uitkijkend op de triagetent voor het MUMC+, tijdens de piek van corona. Mensen stierven en waren doodziek terwijl wij het leven schonken aan een nieuw wereldwondertje………..

Suus Thewissen, Maarten Maijs en Fien.

Het schuilkeldermuseum in Maastricht … waar in 2020 niet geschuild kon worden

Er sloop plotseling, zonder loopgraven, een nieuwe onzichtbare vijand onze stad binnen. COVID-19 schoot als virus ziekmakende druppels en aerosolen door de lucht en Maastricht werd opnieuw bezet gebied. Schuilen in de schuilkelders was onmogelijk. Jarenlang waren deze kelders een veilige plek bij eventuele aanvallen van buiten, maar deze vijand ‘Corona’………..

Namens de Werkgroep ‘Schuilen in Maastricht…’

Lidwien van den Boorn

Politieagent in Coronatijd

De Coronatijd is nog niet voorbij en heeft nu al grote veranderingen teweeg gebracht in onze samenleving. De politie was in het geheel niet voorbereid op een pandemie. Daar waar het leger en de brandweer afdelingen hebben die toegerust zijn op incidenten met besmettingsgevaar, heeft de politie dat niet……….

Willy Schobbe, Politie Maastricht.

Jarig in Coronatijd

Op woensdag 20 mei 2020 werd ik zestig jaar. Een mooie leeftijd, een kroongetal dat we in normale tijden zeker uitgebreid gevierd zouden hebben. Maar nu dus niet. De coronacrisis gooide roet in het eten….

Op de ochtend van mijn verjaardag was het zonnig. Ik besloot om na het ontbijt een anderhalf meter-bezoekje aan mijn ernstig zieke broer te brengen, zoals ik dat wekelijks deed. Daar aangekomen….

Charlotte Veugen

Stichting SOY … Spirit of Youth

We treffen projectleidster en tevens oprichtster van Stichting SOY, Peggy Duckers, op Manege ‘t Vroendael in Maastricht, waar ze een aantal dagdelen per week met jeugdigen uit de residentiële jeugdzorg werkt. Deze jongeren wonen in de woonpaviljoens van Via Jeugd, het voormalige Keerpunt in Cadier en Keer. Hun werkzaamheden op ’t Vroendael bestaan uit het uitmesten en schoonmaken van de negentig paardenstallen. Ze moeten meedraaien als volwaardige werknemer….

en toen kwam Corona…… en net als iedereen mochten ook deze kinderen nergens meer heen. Verveling met stress als gevolg is voor hen funest en Peggy bedacht iets waar ze allemaal dagelijks aan konden werken: een moestuin!

Vivianne Rijnders

Fondsenwerver in tijden van corona

Het leuke van mijn baan bij Health Foundation Limburg is het contact met allerlei verschillende mensen. Je netwerk is je alles; je ‘product’ is een goed doel waar je je met hart en ziel voor inzet. Wat gaat er door je hoofd op het moment dat je van je bestuur hoort dat we even radiostilte moeten inlassen omdat het niet past om in een crisis van deze orde jouw goede doel naar voren te schuiven? En dat je voorlopig thuis moet blijven en geen mensen mag zien. Natuurlijk, alle begrip! Zeker als gezondheidsfonds wil je je relaties niet in gevaar brengen maar juist beschermen. Maar wat was het moeilijk en raar, vooral die eerste weken. Voor de deur zetten, aanbellen en terugrennen naar het trottoir om een ‘luchtknuffel’ te geven als de deur opengaat……

Maggie Kooman-de Vet, Hart en vaat onderzoekfonds Limburg

Krijgt corona ons eronder?

Bij een ‘stukje’ schrijven voor deze column gaat het soms van duim in de mond, natte vinger in de lucht. Kijken uit welke hoek de wind waait, onderzoekje doen, op- of navragen, iets opvangen, lezen, luisteren, kijken, meemaken en weet ik veel. Ik had twee onderwerpen in gedachten, maar er doemde ineens iets anders op; de dood. Rouwenden kunnen hun geliefden geen gepaste begrafenis geven……

Jos Houben | Facilitair bedrijf

Chronisch ziek, altijd een beetje corona

Als je zoals ik chronisch ziek bent, ik ben geboren met vier hartafwijkingen, krijg je van kleins af aan te horen dat de symptomen van je ziekte misschien te hanteren zijn maar dat de ziekte altijd deel van je leven zal blijven. Het tikkende geluid van twee metalen hartkleppen en een ICD waar ik momenteel honderd procent afhankelijk van ben, en dan openbaart zich Corona en blijft er weinig over van je vertrouwde leventje…….

Dyon De Vreede

Zelfs de dood werd afstandelijk

Als assistent koster en mede-kerkhofbeheerder van de Parochie Sint-Pieter, kreeg ik te maken met uitvaarten en overledenen begraven in Coronatijd. De Heilige Missen zonder koren, met slechts één zanger en een organist…… 

Breur Henket 

Optredens kunnen niet meer

Alles is leeg en verlaten. Concerten met publiek werden niet toegelaten. Maar de muziek mag en kan korter bij komen dan 1,5 meter. Terrassen waren leeg; de Stad Maastricht die zweeg……

 John Eijssen

Zo wreed is Corona

Het is eind maart 2020, wanneer ik op een zaterdagmorgen goed een uurtje aan het werk ben op mijn afdeling van het verpleeghuis. Een twintigtal ouderen met dementie worden hier verzorgd in de laatste fase van hun leven. Ik ben bezig met het uitdelen van de ochtendmedicatie, wanneer mijn collega me roept. 

Bert Kicken

Contact in Corona tijd

Wat was ik blij met je telefoontje afgelopen maandag. Je was vaak in mijn gedachte, ik vroeg me af hoe het met je zou gaan en of we elkaar weer zullen zien in een tijd die wat normaler zal zijn. Jij had mijn naam en telefoonnummer maar eerlijk gezegd was ik jouw naam vergeten.

Annemarie Fuchs-Aalberts

Relaas van twee muzikanten

PRiQ20: Peter & Riël in quarantaine.
Het begon allemaal midden in Coronatijd op 1 april 2020.
1 april, de dag waarop veel mensen voor de gek worden gehouden. Grapjes maken, schaterlachen. Maar deze 1 april leende zich niet voor grapjes. 

Peter Cramer en Riël Smeets

Corona, de tijd en de mensen

Voor het corona-tijdperk was mijn tijd goed gevuld: secretariaat van diverse besturen, trouwambtenaar, lid van drie leesgroepen, vrijwilliger taalcafé en voorlezen voor kinderen. 

Dat hield allemaal op, toen corona zijn intrede deed. 

Els Budé

Zwanger in tijden van corona

Handen schudden is uit den boze, bezoek ontvangen voelt bijna illegaal en anderhalve meter afstand houden is de nieuwe norm. De zwangerschap van je eerste kindje is spannend, maar dit is niet helemaal wat wij ons erbij hadden voorgesteld.

Ninih Gulikers

Verlies

Toen ik op 7 februari onverwachts mijn allesie verloor, was er gelukkig nog geen Corona. Na een paar weken geleefd te zijn geworden, gingen mijn zoontje en ik langzaamaan weer zelf leven. En toen kwam er Corona … 

Manon Visser Pagnier

Bedankt voor uw verhaal!

We zijn echt benieuwd naar uw verhaal en zullen respectvol en waardevol met uw aangeleverd verhaal omgaan. Het is uw verhaal waarvan wij vinden dat het gedeeld mag worden, droevig of liefdevol, tergend of respectvol, wij doen er iets mee. Bedankt!